Harddisk recorder (reclame) skipper

Al enige jaren heb ik een no-name bouwmarkt DVD/harddisk recorder van het merk "Stein". Dat is een van de name waaronder Yakumo recorders verkocht werden.
Bij het opnemen van een commerciel station wordt je alleen elke keer geteisterd met een reclameblok wat minimaal toch wel zeven minuten duurt.
Nu heeft mijn HD recorder wel een fastforward knop (snelheden x2, x4, x8, x15, x30, x60 en x100) maar dat blijft opletten als je aan het vooruitspoelen gaat.
Helaas ontbreekt een reclame-skip of zelfs een N minuten skip toets.

Maar hier kan natuurlijk zelf een kastje voor gemaakt worden wat de IR codes verstuurd om de recorder in X100 te zetten, een tijdje te wachten en hem dan naar PLAY te schakelen.
Documentatie over het IR protocol is niet te vinden, maar met een TSOP ir ontvangen en mijn logic analyzer bleek al snel dat het om het NEC IR protocol gaat. Er wordt gebruik gemaakt van een 16bit adres en een 8bit command code. Het adres van de Stein recoder is 0xE896 en de commandos zijn 0xD8 voor PLAY en 0xAA voor FAST_FORWARD.

Met een PIC microcontroller is eenvoudig een afstandsbediening te bouwen de de juiste codes, als ook de 38 kHz carrier, genereert na een druk op een knopje.
Een "Skip" wordt gegenereerd door 7X de FastForward code te versturen gevolgd door een wachtlus waarna het Play commando verstuurd wordt.
Om met een knop onderscheid te maken tussen een "korte" en "lange" skip kan het knopje kortstonding (minder dan .4 sec) of langer ingedrukt worden.

Een aan/uit schakelaar ontbreekt daar de schakeling in ruststand ongeveer 70 nA trekt, de zelfontlading van de gebruikte batterij is groter.

Wel bleek wanneer de IR-LED rechtstreeks werd aangestuurd het bereik van de afstandsbediening tot 2 meter beperkt was, met een FET wordt het signaal versterkt zodat er in de pulsen 60..70 mA door de led vloeit. De schakeling kan gevoed worden met een voeding van 2.5 ytot 5 Volt, wel moet R3 uitgerekend worden voor de stroom door de IR led bij een afwijkende voedingspanning. Een vuistregel: Idiode = (Vcc - 1.5) / R3.

Dit levert het volgende schema op:

Elke IR diode kan gebruikt worden, mijn voorkeur gaat uit naar een type met een wat grotere openbingshoek (hoef je niet zo nauwkeurig te richten)

Een opgebouwde schakeling (op gaatjesprint) ziet er zo uit:

 

De source code voor de PIC is hier te vinden:

vragen of opmerkingen: mail naar PE1GRL